Peuterpraat….


Als je met peuters werkt die nog volop bezig zijn om hun omgeving en wereld te leren kennen kan het niet anders dan dat ze dingen wel eens anders zien dan ons, de volwassenen…Uitspraken die dit illustreren willen wij u niet onthouden.

Met volle mond praten doen wij op De Peutertuin natuurlijk ook niet….maar soms moet het even. Dan kan het zijn dat de leidster uiteindelijk zegt; ‘Ik kan je zo niet verstaan, hoor”. En de reactie is dan; ZAL IK DAN WAT HARDER PRATEN! (nog steeds met volle mond……)
 
Of we praten samen over de vakantie. En dan kan het zomaar zo zijn dat je in een paar minuutjes maar, hélemaal naar Bali vliegt……en dat je papa en mama kunnen snurken…….onder water wel te verstaan!
 
Dat peuters je nauwlettend in de gaten houden is ook een waarheid als een koe. Even voor het pauzemoment noemen we de naam van alle peuters die er die dag zijn. En kruizen dit aan in de map. Tijdens dit onderonsje schrijft de juf nog iets extra op wat haar is opgevallen. Hoor je opeens;
“Nou, dat is een lange naam, juf”…….
 
Op het blad op de grote tafel liggen wat nep-cadeautjes ter versiering.(ten tijde van Sinterklaas)
Om te laten zien dat er écht niets in zit, pakken we het nep cadeautje uit . En dan die reactie….
“ Het is een ‘op’ cadeautje”…….

Een gezellig praatje tussen 2 peuters. Meisje zegt 'Wij hebben sprookjeswonderlandmuziek in de auto. Van Violinde eet je bordje leeg. Je bibabordje leeg.' Zegt haar praatmaatje 'Wij niet. Wij hebben .... KOM VAN DAT DAK AF!'